Składniki suplementów

A  B  C  D  F  G   H  I  J  K  L  Ł  M  N  O  P  Q R  S  T  U  W  X  Y  Z

A

Acetylo-L-Karnityna – Poprawi pamięć. Polecane dla osób z dużą aktywnością fizyczną. Korzystnie działa na układ nerwowy. Stosowana  pomocniczo w leczeniu i profilaktyce niepłodności u mężczyzn.

Agaricus Bisporus (Ekologiczne grzyby i  Pieczarka Dwuzarodnikowa) – Zwiększają odporność organizmu oraz zmniejszają aktywność estrogenów.

Alfa Karoten – Antyoksydant. Może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka płuc, chorób układu krążenia i chorób serca.

Alfalfa sproszkowana –  Łagodzi objawy wrzodów przewodu pokarmowego, wzdęć, zaparć, chorób jelit.  Działa odtruwająco.

Aqua (Woda) – Życiodajna substancja, bezbarwna, bezwonna, pozbawiona smaku i kalorii.

Ascorbic Acid (Witamina C – Askorbinian wapnia i magnezu) – Bierze udział w licznych procesach metabolicznych, zachodzących w organizmie. Stymuluje syntezę kolagenu, przyspiesza gojenie się ran, złamań, sińców, zapobiega krwawieniom z dziąseł, zapobiega nadciśnieniu, chroni tkanki organizmu przed wolnymi rodnikami (przeciwutleniacz), zmniejsza reakcje alergiczne. Rewitalizuje skórę i rozjaśnia przebarwienia.

B

Beta glukan – Wspomaga aktywność układu odpornościowego. Stymuluje układ immunologiczny.

Beta karoten  – Działa antyoksydacyjne. Korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku oraz systemu immunologicznego. Przygotowuje skórę na działanie promieniowania.

Betulin (Betulina) – Działa antyoksydacyjnie oraz przeciwnowotworowo. Wspomaga metabolizm. Obniża poziom cholesterolu oraz pomaga w walce z nadwagą.

Białko – Regenerują uszkodzone tkanki, transportują substencję odżywcze, wytwarzają enzymy i hormony. Stosowane przy dużej aktywności fizycznej. Białko stanowi źródło materiału budulcowego dla mięśni.

Bifidobacterium Bifidum – Uzupełnia florę bakteryjną przewodu pokarmowego.  Łagodzi objawy biegunki, wzdęć, gazów, kolek, zaparć.

Bifidobacterium Lactis – Przywraca naturalną florę w jelicie w trakcie i po antybiotykoterapii. Łagodzi objawy biegunki. Przywraca równowagę flory bakteryjnej w trakcie podróży. Wspomaga odporność i łagodzi objawy alergii.

Bioflawonoidy Cytrusowe – Utrzymują sprawność fizyczną i dobre zdrowie ( przeziębienie, grypa oraz choroby przewlekłych cywilizacyjnych: miażdżyca, choroby serca).

Bisglicynian (Żelazo) – Bierze udział w syntezie DNA i RNA oraz koleganu. Niedobór prowadzi do anemii, suchości i szorstkości skóry.

Błonnik – Reguluje czynność przewodu pokarmowego. Profilaktycznie i w leczeniu niefarmakologicznym powinniśmy błonnik stosować przy: chorobach sercowych, cukrzycy, otyłości, nadciśnieniu, hiperlipidemii.

Bromelaina  – Enzym trawienny z ananasa. Może pomóc w trawieniu pokarmów.

C

Calcium (Wapń) – Jjest składnikiem kości, zębów i skóry, hamuje rozwój stanów zapalnych, łagodzi podrażnienia, na skórę działa antyalergicznie. Niedobór wapnia powoduje bladość skóry, wypadania włosów i zaburzenia ukrwienia.

Camellia Sinensis Leaf (Green Tea) Extract (Ekstrakt z Zielonej Herbaty) – Przeciwutleniacz. Działanie przeciwnowotworowe, przeciwdziała paradontozie, chorobom serca i układu krążenia.

Cholecalciferol (Witamina D3) – Przyspiesza procesy metaboliczne i zwiększa napięcie naskórka.

Cholina (Dwuwinian) – Wzmacnia włosy. Zapobiega ich wypadaniu i łamliwości. Korzystnie wpływa na układ nerwowy i funkcjonowanie wątroby. Poprawia koncentracje.

Chrom (Pikolinian) – Wspomaga metabolizm i odchudzanie. Stymuluje działanie insuliny. Poprawia przyswajanie aminokwasów.  Reguluje poziom glukozy we krwi.

Citricidal (Ekstrakt z pestek grejpfruta) – Antyoksydant. Odtruwa organizm z toksycznych związków. Wspomaga walkę z wirusami, bakteriami, pasożytami i grzybami. Wspomaga leczenie wrzodów dwunastnicy i korzystnie wpływa na pracę jelit. Przeciwdziała żylakom i sklerozie. Pobudza też apetyt.

Coffea Arabica (Green Coffee) Extract (Ziarna Zielonej Kawy – ekstrakt) – Jest silnym przeciwutleniaczem, wykazuje właściwości bakteriobójcze, przyspiesza przemianę materii, właściwości antycellulitowe.

Crocus sativus (Szafran) ekstrakt – Antyutleniacz.

Cucurbita pepo (Pestki dyni) – Pestki dyni uznawane są za bardzo ceniony surowiec ze względu na znaczną zawartość tłuszczu (40-50%). Pozyskiwany z nich olej jest zaliczany do komponentów roślinnych, charakteryzujących się właściwościami dietetycznymi oraz zdrowotnymi.

Cucurbita Pepo (Pumpkin) Seed Oil (Olej z pestek dyni) – Zawiera około 80% NNKT (nienasyconych kwasów tłuszczowych – kwas linolowy i oleinowy), jest bogaty w witaminy A, C, E, K, B1, B2, B6, a także potas, selen, cynk, beta-karoten. W składzie znajdują się także substancje odżywcze, takie jak: sterole roślinne czy skwaleny. Posiada właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające. Zalecany dla skóry suche, łuszczącej się, a także dojrzałej. Ma działanie rozjaśniające (dzięki dużej zawartości potasu).

Cynk (Cytrynian)  – Poprawia walczyć z łamliwością paznokci, włosów. Stosowany przy zmęczeniu. Wzmacnia odporność organizmu.

Cynk (Picolinate) – Antyoksydant. Skutecznie uodparnia organizm. Bardzo ważny dla mężczyzn. Zmagazynowany głównie w mięśniach oraz czerwonych i białych krwinkach.

Cytryny (Orgen BTM) – Dostarcza kwas foliowy (reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek).

E

E. senticosus (Żeń–szeń syberyjski) ekstrakt – Znalazł zastosowanie w przypadku: osłabienia czynności serca, zaburzenia krążenia krwi, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, anemii, cukrzycy, przemęczenia, bezsenności, starzenia (rewitalizuje, odmładza), zaburzenia równowagi hormonalnej, osłabienia odporności immunologicznej.

Ekstrakt z Amli (Orgrgen C TM) –  Zawiera naturalną witaminę C. Wzmacnia włosy.

Ekstrakt z borówki – Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Stosowany przy zmęczeniu oczu.

Ekstrakt z Guava – Bogata w witaminy B1, B3, B5 oraz C. Chroni i poprawia funkcjonalność serca. Stosowany przy bolesnych biegunkach, biegunkach u dzieci  oraz leczeniu zapalenia oskrzeli.

Equisetum Arvense (Skrzyp) – Jest bogaty w krzemionkę, alkaloidy, saponiny i flawonoidy. Skrzyp dostarcza organizmowi niezbędnych jonów oraz mikroelementów, ma właściwości moczopędne i przeciwzapalne. Napar ze skrzypu może być stosowany do mycia skóry szarej, starzejącej się, trudnej do pielęgnowania.

Ergocalciferol (Witamina D2)– Witamina pochodzenia roślinnego, przyspiesza procesy metaboliczne i zwiększa napięcie naskórka.

Ethanol (Etanol) – Alkohol etylowy, jest stosowany jako rozpuszczalnik do lakierów, perfum, przypraw. Wykazuje działanie aseptyczne. Jest substancją o silnym działaniu narkotycznym.

Extractum Betulae (Wyciąg z brzozy) – Wykazuje właściwości wzmacniające, wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry, łuszczycy, a także trądziku młodzieńczego.

F

Flos Caryophylli Pąki kwiatów goździkowca (Syzygium aromaticum) – Goździki zawierają dużo olejku eterycznego (ok. 20%), garbniki (12-22%), związki azotowe, tłuszcze, popiół, włókno aurowe.  Wykazują działanie przeciwzapalne, odkażające, znieczulające.

Fruktooligosacharydy (FOS) (inulina z cykorii) – Naturalny prebiotyk. Zawiera w sobie błonnik. Stymuluje wzrost oraz aktywność dobrej flory bakteryjnej.

H

Hesperydyna – Flawonoid. Znajduje się w cytrynach i pomarańczach. Wykazuje działanie przeciwzapalne.

Hibiscus Rosa Sinensis (Hibiscus) – kwiaty – Działanie orzeźwiające, stosowany w preparatach ułatwiających trawienie. Wyciągi działają lekko rozwalniająco.

Hydrogenated Retinol (Witamina A)  – Witamina A zapobiega kurzej ślepocie, osłabieniu wzroku, pomaga w leczeniu wielu chorób oczu, odpowiada za prawidłowe rozróżnianie kolorów. Złuszcza warstwę rogową, zmniejsza przebarwienia, wspomaga leczenie trądziku, zmniejsza stany zapalne, ogranicza powstawanie zaskórników, uczestniczy w prawidłowym wzroście włosów i paznokci. Witamina A występuje w kosmetykach w różnych formach: retinal, octan retinylu, retinoidy, kwas retinowy, retinol.

I

Inositolum (Inozytol)  – Biologicznie aktywną formą jest mezoinozytol (forma ta występuje powszechnie w roślinach i zwierzętach. Inozytol bierze udział w przenoszeniu sygnałów nerwowych i reguluje działani enzymów.  Jest ważny dla prawidłowego wzrostu włosów. Działa uspokajająco, obniża poziom cholesterolu.

J

Jod (z wodorostów kelp i jodku potasu) – Pomaga prawidłowo funkcjonować tarczycy oraz wpływa na przemiany metaboliczne w organizmie. Pomaga w detoksykacji organizmu, a także wywiera pozytywny wpływ na skórę, włosy, paznokcie i zęby.

K

Kelp – Glon Norweski. Jest bogatym źródłem składników odżywczych. Zawiera: duże ilości jodu, beta –karoten, witaminy z grupy B, witaminę C, D, E, K, bor, brom, miedź, żelazo, magnez, potas, selen, siarkę, itd.

Koncentrat czerwonego wina – Wykazuje silne działanie antyrodnikowe, stymuluje odbudowę kolagenu i elastyny. Na skórę działa odżywczo i silnie nawilżająco, utrzymuje jędrność i elastyczność skóry. Jest składnikiem kosmetyków do cery dojrzałej.

Kryptoksantyna – Związek należący do karotenoidów, naturalnie występujący w żywności głownie pochodzenia roślinnego, jest obecna np. w: skórkach jabłek, pomarańczy, papai, ale również dobrym jej źródłem jest żółtko jaja kurzego, czy masło. W organizmie ludzkim może pełnić rolę prowitaminy A, wykazuje potencjał antyoksydacyjny, a niektóre źródła wskazują że może zmniejszać ryzyko zachorowania na niektóre formy raka (głównie płuc).

Kwas Alfa linolenowy (Omega 3)  – Zmniejsza ryzyko zakrzepów krwi, zwiększa elastyczność tętnic, leczy arytmię serca, zmniejsza śmiertelność z powodu chorób układu krążenia, w tym – ataku serca i udaru mózgu.

Kwas alfa Liponowy –  Przeciwutleniacz, który zwiększa efektywność działania innych przeciwutleniaczy (w tym witaminy C i E). Jest substancją witaminopodobną, która pobudza metabolizm. Spowalnia starzenie się organizmu.

Kwas foliowy (folacyna, witamina B9) – Reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek, pozytywnie wpływa na system nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu psychiczny, zapobiega uszkodzeniom tzw. cery nerwowej u płodu. Znajduje się w liściastych warzywach: szpinaku, sałacie, kapuście, brokułach, szparagach, kalafiorze, brukselce, a także  w mniejszych liściach: w pomidorach, grochu, fasoli, orzechach, itp.

Kwas Gamma Linolenowy (Omega 6) – Działanie przeciwzapalne. Łagodzi objawy alergii, obniża wysokie ciśnienie krwi, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie i nawilżenie skóry.

Kwas Oleinowy (Omega 9) – kwasy tłuszczowej Omega-9 to jednonienasycone kwasy tłuszczowe.

Kwas pantotenowy (Panotenian Wapnia) – Jest on niezbędny dla każdej żywej komórki, ale w stanie wolnym rzadko występuje w przyrodzie.

Kwercetyna – Zaliczana do flawonoidów. Wywiera dobry wpływ na naczynia krwionośne, uznawana jest  jako skuteczny środek w walce ze zmianami nowotworowymi. Ma właściwości przeciwzapalne.

L

L – Tauryna – Jeden z nielicznych aminokwasów zawierających siarkę.  Odgrywa ważną rolę w rozpuszczaniu żółci i może tym samym zapobiegać tworzeniu się kamieni żółciowych. Działa stabilizująco na błony komórkowe.

Lactobacillus Acidophilus – Gatunek bakterii z rodzaju Lactobacillus. Powszechnie używana przy produkcji wyrobów mlecznych. Bakteria ta jest uważana za probiotyczną i wywierającą korzystny wpływ na organizm człowieka.

Lactobacillus Casei – Gatunek bakterii z rodzaju Lactobacillus. Głównie jest wykorzystywana w przemyśle mleczarskim. Niektóre szczepy uznawane są za probiotyki.

Lactobacillus Salivarius – Bakterie probiotyczne odpowiedzialne za wytwarzanie naturalnej laktazy.

L-cysteina – Posiada właściwości antyoksydacyjne. Przyspiesza gojenie się ran po zabiegach chirurgicznych i oparzeniach, jest pomocna w spalaniu tłuszczu i budowie mięśni. Chroni organizm przed skutkami promieniowania.

Likopen z pomidorów – Naturalny przeciwutleniacz, który opóźnia procesy starzenia. Lipoken chroni przed: rakiem płuc, schorzeniami przewodu pokarmowego i prostaty, chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Linum usitatissimum (Nasiona Lnu ekologicznie zmielone) – Bogaty w aminokwasy. Zawierają witaminy z grupy B i E. Działają osłonowo na przewód pokarmowy.

Liść Pokrzywy – Bogaty w wapń, fosfor, żelazo, siarkę, potas, jod, sód, witaminy (A, K, B2, C), związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwas mrówkowy, glikolowy, glicerolowi, olejki eteryczne, serotoninę, flawonoidy, fitosterole, karotenoidy. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwkrwotoczne. Stosowany w szamponach przeciwłupieżowych.

Lithothamnion Calcareum (Algi Czerwone) – Bogate w wszystkie witaminy, aminokwasy, kwasy tłuszczowe, antyutleniacze. Zawierają wapno i  magnez. Wzmacniają włosy, paznokcie i zęby.

L-Theanina (Teanina) – W naturalnej postaci występuje  w liściach zielonej herbaty. Ma działanie uspokajające, zmniejszające stres i niepokój, stabilizujące nastrój.

Luteina – Związek chemiczny będący jednocześnie żółtym barwnikiem tkanek roślinnych. Luteina jest istotna dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, gdyż chroni go przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.

M

Magnez – Bierze udział w budowie kości i zębów, odgrywa ważną rolę w termoregulacji.

Malic Acid (Kwas maleinowy) – Występuje w jabłkach, na skórę działa lekko złuszczająco, dlatego też często używany jest jako jeden ze składników w peelingach.

Malpighia Glabra (Malpigia granatolistna – Acerola) –  Bardzo duże bogactwo witaminy C. Stosować w czasie przeziębienia, bólu mięśni, zmniejszonej odporności, osłabienia organizmu, bezsenności, braku apetytu.

Mangan – Zapobiega osteoporozie i chroni przed zapaleniem stawów. Stanowi też tarczę obronną organizmu przed wolnymi rodnikami (jako składnik dysmutazy nadtlenkowej), wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i stan skóry. Dobrym źródłem manganu są przede wszystkim produkty roślinne – ziarna zbóż, orzechy, migdały, rośliny strączkowe i herbata. Z pokarmów zwierzęcych na uwagę zasługuje mleko oraz mięso skorupiaków.

Miedź (Cuprum) – Miedź jest potrzebna do przyswajania żelaza, podnosi witalność, ma wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, chroni przed wolnymi rodnikami i bierze udział w syntezie melaniny – barwnika skóry i włosów.

Miód pszczeli (Mel) – Bogaty w związki mineralne, witaminy (B1, B2, H, B6, kwas foliowy, PP, C, D i K, karoten), aminokwasy  kwasy organiczne, enzymy. Ma właściwości odżywcze, nawilżające, oczyszczające, wygładzające, hamuje rozwój bakterii, grzybów, wirusów.

Molibden (Molibdenian amonu) – Mikroelement, gra ważną rolę w metabolizmie roślin.

MTC (średniołańcuchowe trójglicerydy) = MCT (średnio łańcuchowe trójglicerydy pochodzące z oleju kokosowego) – ma wpływ na budowę masy mięśniowej, dostarcza ponad dwa razy więcej energii niż węglowodany.

N

Naturalna witamina E (D-alfa Tokoferol) –  Zestaw 8 różnych tokoferolii (m.in. alfa, beta, gamma, delta, epsilon,  zeta, sta i theta) wykazujących ponad 4–krotnie większą aktywność takiej witaminy E, niż jej powszechny w sprzedaży syntetyczny odpowiednik – alfa-tokoferol.

Niacinamide (Witamina B3 – Amid kwasu nikotynowego, witamina PP) – Łagodzi stany zapalne, chroni skórę przed promieniowaniem UV, zmniejsza przebarwienia i zapobiega powstawaniu nowych, poprawia koloryt skóry, zwęża pory i wygładza cerę. Redukuje zażółcenia skóry, rozjaśnia przebarwienia pigmentacyjne, jest silnym antyutleniaczem. Stymuluje produkcję kolagenu.

Niacyna (witamina B3 jako niacynamid) – Łagodzi stany zapalne, chroni skórę przed promieniowaniem UV, zmniejsza przebarwienia i zapobiega powstawaniu nowych, poprawia koloryt skóry, zwęża pory i wygładza cerę. Redukuje zażółcenia skóry, rozjaśnia przebarwienia pigmentacyjne, jest silnym antyutleniaczem. Stymuluje produkcję kolagenu.

O

Ocimum Basilicum (Liść Bazylii)  – Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu, działa przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie soku żołądkowego.

Oleae Folium Extract – Liść oliwny ekstrakt – Liść oliwny zawiera oleuropeinę, która  zwiększa odporność, pomaga zwalczać bakterie i wirusy. Działa antybiotyczne, przeciwgrzybicze, sprawdza się przy zakażeniach candida albicans, oraz grzybicy owłosionej skóry głowy, wykazuje działanie przeciwpasożytnicze. Liść oliwny posiada wyjątkowo mocne działanie antyoksydacyjne i antybiotyczne, niszczy szkodliwe mikroorganizmy poprze rozpuszczenie ich zewnętrznej błony komórkowej.

Oleae Folium Puder mineralny (Liść oliwny proszek) – patrz. Oleae folium extract – Liść oliwny ekstrakt

Olej Konopny – Zawiera duże ilości witaminy K, niezbędnej do syntezy ważnych białek i enzymów. Witamina K ma właściwości przeciwkrwotoczne i odpowiada za krzepliwość krwi, działa przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo oraz bierze udział w formowaniu tkanki kostnej. Olej konopny jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i 6(80% jego składu).

Olej Lniany Złoty – W swym składzie biochemicznym zawiera 60%  kwasów OMEGA-3 z rodziny NNKT, odpowiedzialnych w dużej mierze za nasze zdrowie.

Olej z Awokado – Bogaty w NNKT i witaminę E, ma bogate właściwości odżywcze, nawilżające i wygładzające.

Olej z Wiesiołka – Zawiera NNKT (nienasycone kwasy tłuszczowe): alfa-linolowy (70-79%), gamma-linolenowy (9,5-12%), oleinowy, palmitynowy, stearynowy, behenowy; saponiny; polifenole; glikolipidy; witamina E. Wchodzi w skład produktów nawilżających, łagodzących podrażnienia. Ma właściwości regenerujące, odmładzające i ujędrniające.

Oryza Sativa (Otręby ryżowe) – Najczęściej stosuje się olej z otrąb ryżowych (Oryza Sativa Bran Oil), który jest emolientem. Stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni tzw. film, który zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni.

Owoc Borówki – Zawiera wysoką ilość witaminy C, która ma właściwości witalizujące i rozjaśniające

Oxycoccus spp (Żurawina) – owoce – Bogate w witaminy: C, B1 i B2, sole mineralne: wapń, fosfor, miedź i jod, a także garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy. Żurawina stosowana jest do leczenia chorób nerek i pęcherza moczowego.

P

PABA (kwas Para-aminobenzoesowy) – Witamina należąca do grupy witamin B, korzystnie wpływa na stan i zdrowie skóry i włosów. Jej właściwości zapobiegają siwieniu i łysieniu włosów. Leczy stany zapalne skóry, bielactwo nabyte, absorbuje promieniowanie UV.

Panthenol (Witamina B5 – Pantotenian wapnia) – Niezbędna do prawidłowego metabolizmu, białek, cukrów i tłuszczów oraz do syntezy niektórych hormonów, przyspiesza gojenie ran, warunkuje prawidłowy przebieg procesu uwalniania energii, zapobiega przemęczeniu i usprawnia układ sercowo-naczyniowy, nerwowy i pokarmowy, bierze udział w wytwarzaniu tłuszczów, cholesterolu, hormonów i przekaźników nerwowych, uczestniczy w regeneracji tkanek, poprawia pigmentację i stan włosów.

Pektyna z jabłek – Pektyna zawarta w jabłkach pod względem chemicznym zaliczana jest do polisacharydów, natomiast od strony zdrowotnej i żywieniowej, pektyny są rodzajem błonnika pokarmowego. Pektyna ma szeroki zakres zastosowania: biegunki, drażliwość jelit, miażdżyca, oczyszczanie organizmu z toksyn, wysoki poziom cholesterolu, itp.

Pektyny cytrusowe – Pektyny cytrusowe przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krw,i obniżają wzrost poziomu glukozy we krwi po posiłku.

Phospahatidyl Serine (Fosfatydyloseryna) – Wpływa na czynność i strukturę mózgu. Związek ten ma kluczowe znaczenie dla prawidłowej pracy układu nerwowego.

Pinus Massoniana Lamb (Ekstrakt z kory sosny) – Przeciwutleniacz. Pomaga w usuwaniu wolnych rodników.

Policosanol (Polikosanol) – Mieszanina alkoholi pochodząca z wosków roślinnych, zawartych w trzcinie cukrowej, otrębach ryżowych, kokosach, pochrzynie, ale też wosków pszczelich.

Potassium (Potas (Cytrynian) – Odgrywa ważną rolę w gospodarce wodno-elektrolitowej organizmu. Niedobór potasu powoduje skurcze mięśni, obrzęki, wrażliwość skóry.

Pterostilben – Pochodzący z jagód (borówka czarna), działa wspólnie z naszą naturalną rezerwą witaminy D, aby pobudzać nas układ odpornościowy i zapobiegać przewlekłym chorobom.

Punica granatum L. (Ekstrakt z granatu (40% kwasu elagowego )) – Antyoksydant. Bierze udział w profilaktyce układu krążenia, serca i nowotworowej(rak: prostaty, piersi, jelit, płuc). Zapobiega cukrzycy. Nie dopuszcza do rozwoju procesów zapalnych. Ochrania płód.

Pyridoxine HCL (Witamina B6 – Chlorowodorek pirydoksyny) – Umożliwia magazynowanie energii, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni, pracę serca, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększa odporność organizmu, łagodzi skutki uboczne leków, wspomaga leczenie nerek, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego.

R

Resveratrol (Resweratrol) – Naturalna substancja antyoksydacyjna, występująca w około 70 roślinach. Dla ludzi głównym jego źródłem są winogrona i produkowane z nich czerwone wina. Resweratrol może chronić przed miażdżyca, a co za tym idzie chorobami serca. Wykazano też działanie przeciwnowotworowe, a także zmniejszenie otyłości.

Riboflavin (Witamina B2) – Jest niezbędna dla właściwego wzrostu i rozwoju organizmu, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, w wytwarzaniu hormonów. Działa korzystnie na uszkodzoną skórę przy zabliźnianiu się ran poprzez stymulację mnożenie się komórek. Bierze udział w mechanizmie adaptacji oka do natężenia światła. Polecana jest szczególnie podczas ciąży i karmienia piersią, przy intensywnych ćwiczeniach fizycznych i stresie, chorobach żołądka i wątroby, przy poparzeniach oraz stosowaniu doustnych środków antykoncepcyjnych.

Riboflavinum (Witamina B2 –  Ryboflawina) – Połączenie rybitolu i flawiny. Niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, błon śluzowych dróg oddechowych i przewodu pokarmowego, a także nabłonka skóry. W kosmetyce stosowana w preparatach na trądzik i łojotokowe zapalenie skóry. Zapobiega przetłuszczaniu się włosów oraz ich wypadaniu, dlatego dodawana jest do odżywek. Wchodzi także w skład kremów przeciwzmarszczkowych.

Rosmarinus Officinalis (Liść Rozmarynu) – Z liści otrzymuje się antyseptyczny środek do mycia przyborów w łazience, a dodane do kąpieli pobudzają krążenie krwi.

S

Seagreens® Kelp (Ascophyllum Nodosum, Algi brunatne) – Pochodzą z czystych, głębokich wód oceanicznych. Zawierają pełną gamę składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Dostarczają mikro- i makroelementów, polisacharydy, tłuszcze, witaminy (z grupy B, C, E, K, prowitaminę A). Posiadają właściwości: nawilżające, odżywcze, poprawiają wygląd i wyrównują koloryt skóry, przyczyniają się do likwidacji trądziku oraz zmian skórnych. Łagodzą podrażnienia i wspomagają likwidację cellulitu. Są częstym składnikiem kosmetyków do cery dojrzałej.

Selenmetionina (Metionina) – Metionina należy do aminokwasów niezbędnych dla człowieka, nie może być produkowana w organizmie, więc trzeba ją dostarczać wraz z pożywieniem. Przede wszystkim zapobiega zatykaniu naczyń krwionośnych, poprzez eliminowanie substancji tłuszczowych we krwi. Zapobiega, więc zmianom miażdżycowym, stłuszczeniu wątroby i innymi jej uszkodzeniami. Reguluje również układ nerwowy i pełni ważną rolę w syntezie adrenaliny, choliny i lecytyny. Zawiera także siarkę, która jest niezbędna dla wielu procesów zachodzących w organizmie.

Siarczan chondroityny  – Glikozoaminoglikan jest ważnym strukturalnym budulcem tkanki chrzęstnej.

Silybum Marianum (Ostropest Plamisty – nasiona) – Wykazuje właściwości przeciwzapalne, stymulujące regenerację i wytwarzanie nowych komórek wątroby, a przede wszystkim właściwości odtruwające.

Spirulina Platensis (Sproszkowana Spirulina) – To niebiesko-zielona mikroalga, posiadając formę spirali. Jest bogatym źródłem witamin A, B12 i E, protein, aminokwasów, kwasów tłuszczowych, enzymów, kompleksów cukrowych, a także minerałów: potas, wapń, magnez, cynk, selen, fosfor. Spirulina ma właściwości nawilżające, odżywiające, ujędrniające,  poprawia wygląd i koloryt skóry, likwiduje trądzik oraz niepożądane wypryski, przynosi ukojenie łuszczącej się skórze, wspomaga likwidację cellulitu.

Sproszkowana Alfalafa –  Alfafa, czyli lucerna sproszkowana, dzięki swoim właściwościom łagodzi objawy wrzodów przewodu pokarmowego, wspomaga budowę śluzówki. Zawiera takie składniki jak: beta-karoten, potas, żelazo, wapń, fosfor, a także chlorofil.

Sproszkowana Borówka – Wspomaga procesy antyoksydacyjne w organizmie, pozytywnie wpływa na błonę śluzową przewodu pokarmowego oraz reguluje czynności układu krążenia. Jej stosowanie wskazane jest w przypadku zmęczonych oczu, osłabienia widzenia, szczególnie u osób w podeszłym wieku.

T

Thiamine (Witamina B1 – Chlorowodorek tiaminy) – Niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krwionośnego, przyspiesza gojenie się ran, działa przeciwbólowo.

Threonic Acid (Kwas Treonowy)- Metabolit witaminy C , który jak wykazano naukowo poprawia wchłanianie witaminy C przez komórki człowieka.

Thymus Vulgaris (tymianek) – Wykazuje działanie bakterio- i grzybobójcze oraz wykrztuśne. Stosowany jest w przypadku kaszlu, dolegliwości gardła, a także do poprawienia apetytu i trawienia. Ma działanie rozgrzewające.

Tocopherol Acetate (Witamina E, (naturalny dl – alpha tokoferol) – tzw. „witamina młodości” – m.in. zwalcza wolne rodniki (ma silne działanie antyoksydacyjne). Zewnętrzna aplikacja naturalnej witaminy E zmniejsza szorstkość skóry, spłyca zmarszczki, zwiększa nawodnienie warstwy rogowej naskórka.

Tulsi – Zapewnia skórze ochronę oraz nawilżenie, jednocześnie oczyszcza pory i powierzchnie skóry z nadmiaru sebum, pozostawiając ją czystą, zdrową, matową i właściwie nawilżoną.

U

Ubiquinone  (Koenzym Q 10, Ubichinon) – Produkowany i obecny we wszystkich żywych komórkach. W kosmetykach stosowany ze względu na właściwości antyutleniające. Najczęstszy składnik kosmetyków do cery dojrzałej.

V

Vitis Vinifera (Grape) Seed Extract (Wyciąg z pestek winogron) – Posiada właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne oraz rozszerzające naczynia krwionośne.

W

Węglowodany – Stanowią najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu. Pełnią wiele funkcji fizjologicznych w organizmie, takich jak regulacja metabolizmu. Węglowodany dzielą się na monosacharydy (węglowodany proste), oligosacharydy (złożone), polisacharydy (złożone wielkocząsteczkowe), a także inne pochodne węglowodanów.

Witamian B5 ( Pantotenian wapnia ) – Naturalny składnik występujący w skórze i włosach. Wykazuje właściwości gojące, łagodzące podrażnienia i nawilżające. Jest składnikiem produktów do opalania, łagodzi zaczerwienienia, swędzenie i pieczenie skóry.

Witamina B – Grupa witamin rozpuszczalnych w wodzie, są ważne dla metabolizmu komórek.

Witamina B12 (Cyjanokobalamina) – Uczestniczy w tworzeniu czerwonych komórek krwi (erytrocytów), uczestniczy w przemianach metabolicznych, zapobiega anemii złośliwej, zwiększa odporność na infekcje, istotnie wpływa na wygląd skóry i włosów. Niedobór witaminy B12 powoduje, że skóra przybiera żółto-szarawy odcień, o starczym charakterze, ponadto zwiększa się ryzyko stanów zapalnych, włosy stają się cienkie, matowe, szybciej siwieją. Cyjanokobalamina występuje w preparatach handlowych, w organizmie ulega szybkiemu przekształceniu do metylokobalaminy.

Witamina K1 – Jest niezbędna do prawidłowego rozwoju dziecka, gdyż odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi.  Jej niedobór może prowadzić do wstąpienia krwawienia związanego z niedoborem witaminy K, zwanego chorobą krwotoczną noworodków.

Z

Zeaksantyna – Barwnik roślinny zaliczany do związków zwanych karotenoidami. Jest antyoksydantem, neutralizującym wolne rodniki, a także stanowi żółty filtr pochłaniający szkodliwe dla oka promieniowanie UV.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *