Cellulit, czyli stwardnienie tkanki tłuszczowej zazwyczaj możemy zaobserwować na udach, pośladkach i biodrach. Skóra w tych miejscach jest gąbczasta, o charakterystycznych nierównomiernych zgrubieniach i bruzdach. Z wyglądu jest porównywalna do skórki pomarańcza.
Przyczyny powstawania cellulitu:
• zaburzenia układu trawiennego,
• niewłaściwa dieta,
• nieprawidłowe funkcjonowanie tzw. pompy mięśniowej i tkanki łącznej,
• zaburzenia układu nerwowego i układu krążenia
• uwarunkowanie genetyczne
• zaburzenia hormonalne.
Aby nie dopuścić do powstawania cellulitu, należy wcześniej pomyśleć o zabiegach zapobiegawczych, czyli:
• właściwa dieta,
• zdrowy tryb życia,
• właściwa pielęgnacja
Produkty zalecane do spożycia:
• chude mięsa wołowe, cielęce i drobiowe,
• chude gatunki ryb,
• chude sery, maślanka, serwatka,
• produkty zbożowe z mąki gruboziarnistej,
• ryż niełuskany, proso, soja,
• świeże warzywa i owoce,
• tłuszcze roślinne tłoczone na zimno
Z walką z cellulitem oraz wczesne zapobieganie go na pewno pomoże nam systematyczne uprawianie sportów takich jak: jogging, aerobik, pływanie, jazdę na rowerze i wszystkie ćwiczenia modelujące mięśnie brzucha, ud, bioder i ramion. Jednak często nie możemy pozwolić sobie na systematyczne uprawianie sportów dlatego powinno się dużo spacerować, chodzić po schodach, zamiast korzystać z windy.
Skutecznym sposobem jest delikatny masaż, zarówno przy wcieraniu emulsji, kremów czy olejków do pielęgnacji antycellulitowe jak, np. w czasie kąpieli. Korzystny wpływ ma stosowanie natrysków na przemian ciepłą i zimną wodą(dzięki czemu poprawia się krążenie krwi i limfy), zawsze kończonych na zimną wodą. Dwa razy w tygodniu zaleca się wykonywanie delikatnego peelingu, co ma wpływ na lepsze wchłanianie preparatów w głąb skóry.
Skuteczne w walce z cellulitem są wyciągi z roślin takie jak: bluszcz, kasztanowiec, iglica włoska, mniszek lekarski, algi morskie. Składniki te przeciwdziałają powstawaniu cellulitu i gromadzeniu się tkanki tłuszczowej oraz wpływają na pobudzenie krążenia krwi i limfy.
Autor: Małgorzata Noga